Kontrolka zamknięcia drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Młudzik
    Classic
    • 2009
    • 10

O Iskrze nie mam najlepszego zdania :/
    jura
  • dziadzia
    Classic
    • 2007
    • 36

Witam,
    ostatnio zwróciłem uwagę na dość specyficzne zachowanie się kontrolki zamknięcia/otwarcia drzwi. Otóż dla drzwi kierowcy załącza się ona tylko, jak drzwi są niedomknięte - jak są otwarte "na całego" to kontrolka nie świeci. Dodam, że dla pozostałych drzwi wszystko jest ok. Czy to jest normalne zachowanie czujnika w drzwiach kierowcy czy trzeba szukać co jest nie tak ?

Pozdrawiam,
    RW

Komentarz

• krzys71
      Drive
      • 2008
      • 41

:wink: szukanie nie boli, jest troszke tematów na ten temat na forum ale tak na szybko, sprawdz przewody czy którys nie jest przetarty w gumie łaczacej drzwi z budą, chyba ze zaczyna szwankowac mikostycznik w zamku ale przy tych objawach ?

Komentarz

• Arek
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 3143

dziadzia, wpisz w szukajke mikrostyk i wszystkiego sie dowiesz
        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• dziadzia
          Classic
          • 2007
          • 36

Problem jest w tym, że jakby był uszkodzony mikrostyk, to nie włączałaby się kontrolka przy drzwiach niedomkniętych. Moja teza jest taka, że tak powinno być i dlatego chcialem zaczerpnąć opini ludzi, którzy przy wolnej chwili sprawdzą jak to działa w ich sprzętach. Jednak mam pewien pomysł, który mi się nasunął jak czytałem posty a mianowicie światło przy otwartych drzwiach powinno się włączyć. Jeśli tak to odpuszczam temat. Jutro sprawdzę i się podzielę wynikami.

Komentarz

• krzys71
            Drive
            • 2008
            • 41

Nie powinno byc różnicy czy są to otwarte calkowicie drzwi czy niedomknięte, powinna zapalic się kontrolka i lampka w drzwiach, tak czy siak pewnie klania sie rozbieranie drzwi i sprawdzanie

Komentarz

• dziadzia
              Classic
              • 2007
              • 36

No i lipa. Okazuje się, że przy otwartych drzwiach stycznik nie podaje informacji, że właśnie są otwarte. Najgorsze jest to, że przy niedomnkniętych wszystko jest ok. Tak czy tak jak wspomniał krzys71 czeka mnie demontaż drzwi. Jednaj przed tym chciałbym się upewnić, czy jest tam tylko jeden mikrostyl odpowiedzialny za to, czy może większa ilość ? A może ktoś jest w posiadaniu schematu elektrycznego do Octavki ? Każda pomoc mile widziana

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

dziadzia, w zamku masz mikrostyk, możesz wymienić zamek lub pokusić się na naprawę mikrostyku ...

Co do schematu, napisz do chlopaków napewno pomogą:
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• krzys71
                  Drive
                  • 2008
                  • 41

też ostatnio wymienialem mikrostyk a dokladnie jego góre bo polecial "pipek" załaczajacy 2 h z rozebraniem i złożeniem kompletnym, ja kupowałem styk w łodzi
                  SAIA-BURGESS V4NS-UL | Mikroprzełącznik SNAP ACTION; 5A/250VAC; bez dźwigni; SPDT; V4N - Produkt dostępny w Transfer Multisort Elektronik. Sprawdź naszą szeroką ofertę.

tu masz instrukcje wymiany
                  [inline:Zamek-mikrospinac42.jpg] Častá závada je, že odjede mikrospínačdveří. A při otevření dveří nám nesvítí interiérové světlo. A nepípají světla, když jsou zapnutá... a nejde zavřít auto zevnitř

Komentarz

• dziadzia
                    Classic
                    • 2007
                    • 36

Dziękuję wszystkim za porady.

Komentarz

• zurcio
                      RS
                      • 2008
                      • 2046

dziadzia, udało się naprawić :?:
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• dziadzia
                        Classic
                        • 2007
                        • 36

Na razie naprawę mam w planach Nie przeszkadza mi to zachowanie, a jak już pogoda się poprawi i znajdę kawałek miejsca pod dachem na rozkręcenie drzwi, to na pewno się za to zabiorę.
                        Może nawet jakaś fotorelacja z naprawy powstanie

Komentarz

• kbaran
                          Drive
                          • 2005
                          • 58
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Na 99% masz złamany przewód w tej gumowej rurce osłaniającej przewody. Miałem dokładnie takie same objawy, ze kontrolka świeciła tylko w niektórych położeniach drzwi. Po naprawie uszkodzonego przewodu wszystko wróciło do normy. Musisz dokładnie sprawdzić przewody. Mikrostyk nie ma z tym nic wspólnego.
                          ...
                          O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

ale koledze świeci tylko przy uchyleniu drzwi, a nie w niektórych położeniach, więc chyba raczej mikrostyk, zresztą można najpierw sprawdzić przewody w gumie, zawsze mniej roboty

[ Dodano: Pią 27 Lut, 09 14:58 ]
                            Zamieszczone przez krzys71
                            ja kupowałem styk w łodzi
                            możesz jeszcze podać, który dokładnie pasuje (symbol)?
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• dziadzia
                              Classic
                              • 2007
                              • 36

Zamieszczone przez kbaran
                              Na 99% masz złamany przewód w tej gumowej rurce osłaniającej przewody. Miałem dokładnie takie same objawy, ze kontrolka świeciła tylko w niektórych położeniach drzwi. Po naprawie uszkodzonego przewodu wszystko wróciło do normy. Musisz dokładnie sprawdzić przewody. Mikrostyk nie ma z tym nic wspólnego.
                              Czy do dobrania się do tych przewodów konieczne jest rozkręcanie drzwi ?

Komentarz

• Azazel
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 313
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja tylko dodam, że od blisko roku miałem identyczne objawy jak dziadzia, czyli kontrolka otwartych drzwi kierowcy świeciła tylko, gdy drzwi były niedomknięte. Zwlekałem z naprawą i chyba się opłaciło, gdyż od kilku tygodni kiedy pojawiły się większe śniegi (i wilgotność?) wszystko działa jak należy
                                2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
                                2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• meo14
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 111

A ja chciałem zapytać w tym temacie właśnie o tę kontrolkę ,czy da się u mnie ja aktywować bo nie świeci nic przy otwartych drzwiach .Moja octa to rok 2000, posiadam kabel VAG a mam takie zegary:

260 kkm ,nalatane

Komentarz

• SuchyX
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1170

Witka ja u siebie mam trochę inną zabawę z drzwiami. Chodzi o to że jak otworzę tylnie-prawe to na maxi-docie pokazuje że mam otwarte tylnie drzwi oba naraz. Jak otworzę tylenie-lewe to maxi-dot nic nie pokazuje ale jak mam te tylnie-lewe przymknięte to wtedy maxi-dot pokazuje że są tylko one otwarte.

Ma ktos jakis pomysł na ten patent :?: :szeroki_usmiech

Dodam iż maxi-dot dobrze pokazuje jak są otwarte przednie drzwi, maska oraz klapa bagaznika. Mam problem z tylnimi.
                                    Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• kbaran
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 58
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez dziadzia

Czy do dobrania się do tych przewodów konieczne jest rozkręcanie drzwi ?
                                      Ja znalazłem któryy to przewód, poprzez zdjęcie tej osłony gumowej z jednej strony. Niestety do naprawy wiązki musiałem zdejmować boczek drzwi, ponieważ u mnie przewód był złamany już w zasadzie wewnątrz drzwi.
                                      ...
                                      O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• krzys71
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 41

b]Paweł T[/b],
                                        na podmiankę góry podejdzię V4NCT7 ale mozna go tez wlutować całego jak kto woli, chociaż do wlutowywania wziałbym V4NSUL z IP 67 i przewodami

Komentarz

• lb_lb
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 18

Pozwolę sobie odkopać temat.

Mam problemy z ww. kontrolką. Objawia się to tak, że światło wewnątrz normalnie działa (chyba), ale kontrolka otwarcia drzwi to już nie bardzo i to z żadnych drzwi.

Co do wspomnianego "chyba" to mam tak, że jak otworze drzwi i pozostawię je otwarte to po jakimś czasie światło gaśnie (nie wiem czy to normalne) mimo otwartych drzwi.

Więc z powodu tego chyba nie wiem czy to sama kontrolka czy coś innego.

Mam skodę od 4 dni, a poprzedni właściciel nie pamięta jak to było od nowości.

Octavia 1, 1.9 TDI wersja Elegance. rok 2001 po liftingu.

Komentarz

Pracuję...